Ljetna škola hrvatskoga folklora - 1. do 10. kolovoza 2014.

Plesovi jadranskoga područja - Borik, Zadar, 1. – 10. kolovoza 2014.

Organizator: Hrvatska matica iseljenika
Voditelj: Andrija Ivančan, prof.
Organizatorica: Srebrenka Šeravić, prof.
Mjesto održavanja: Borik, ZadarPozivamo Vas na Ljetnu školu hrvatskoga folklora u Borik u Zadru! Novouređeni Omladinski hostel Hrvatskog ferijalnog saveza u prelijepom okruženju zadarskoga Borika nudi izvanredno povoljne uvjete smještaja, prehrane i učenja, u neposrednoj blizini mora.

Ovog ljeta podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga JADRANSKOGA PODRUČJA, odnosno narodni plesovi otoka Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, Šibenskoga Primorja i otoka, Trogira, Kaštela, Čiova, Splita, otoka Šolte, Makarskog Primorja, otoka Brača, Hvara i Korčule, doline rijeke Neretve, poluotoka Pelješca, otoka Mljeta i Lastova, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, Dubrovačkog Primorja i Dubrovačke kontradance. Podučavat će se i plesovi Hrvata koji žive u susjednim zemljama: južne Hercegovine (BiH) i Hrvata u Boki kotorskoj (Crna Gora).Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama jadranskoga područja, te teorijska predavanja o narodnoj plesnoj kulturi u Hrvata i razvoju etnokoreologije u Hrvatskoj. Ova škola je namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina.

Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz Andriju Ivančana predavanja će održati vrsni hrvatski folklorni stručnjaci: Vido Bagur, dr. Goran Oreb, Tonči Tadin, Nenad Milin, Zlatan Sindičić, Damir Kremenić, Josip Forjan, Bojan Pogrmilović, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, Vjekoslav Martinić. Glazbeni korepetitor je Antun Kottek.Odabrati možete jednu od ponuđene tri grupe:

  1. PLES
  2. SVIRANJE TAMBURA (voditelj Tibor Bün, gost predavač maestro Siniša Leopold)
  3. SVIRANJE HRVATSKIH TRADICIJSKIH GLAZBALA (voditelj Vjekoslav Martinić)

Predavanja svih triju grupa održavaju se prije i poslije podne.

Svečana završnu priredba u kojoj će sudjelovati svi polaznici Škole održat će se u nedjelju, 10. kolovoza 2014. navečer u Boriku.


Smještaj: Omladinski hostel „Zadar“ u Boriku kraj Zadra. Cijena punog pansiona po danu i osobi je vrlo povoljna i iznosi 188,00 KN, plus boravišna pristojba u iznosu od 3,50 KN za mlađe od 29 godina i 7,00 KN po danu/osobi za starije od 29 godina.

Školarina: 80 EURA ili 600 KN po osobi

Prijave: potrebno je popuniti prijavni listić i najkasnije do 15. lipnja 2014. godine poslati u Hrvatsku maticu iseljenika. Prijavni listić i sve dodatne informacije možete zatražiti na adresi:

HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
CROATIAN HERITAGE FOUNDATION


Voditeljica Odjela za kulturu:
Srebrenka Šeravić, prof.
E-mail: folklor@matis.hr

Trg Stjepana Radića 3
10 000 ZAGREB
HRVATSKA / CROATIA
tel: (+385 1) 61 15 116
fax: (+385 1) 61 11 522
www.matis.hr

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.