KUD "ŽUMBERČANI"Društvo je pod nazivom Kulturno prosvjetno društvo Žumberak osnovano u Zagrebu još davne 1965.g. sa sjedištem u Đorđićevoj 24, a sa ciljem okupljanja Žumberčana i čuvanja tradicijskih i drugih običaja. U tu svrhu osnovan je 1989.g. ženski folklorni zbor i druge sekcije, kao što su etnografska, tamburaška, dramska i novinarska.

Od 1992.g. kontinuirano do danas, nastupalo se na smotrama folklora, gdje su se prikazivali običaji, nošnje, pjesma i ples sa Žumberka. O tom radu KUD je 2017.g. izdao monografiju Čuvari žumberačke kulturne baštine.

Društvo je 2000.g. promijenilo ime u KUD“Žumberčani“ i ne prestaje promicati zacrtane ciljeve, baviti se folklorom svog zavičaja, ali i cijele Hrvatske. Godišnje se u Zagrebu odradi prosječno tridesetak nastupa, ali se gostuje i širom Lijepe naše a i u inozemstvu.

Gostovali smo u Vukovaru /prvi Božićni koncert 1998.g./, Đakovu, Sisku, Rijeci, Ravnoj Gori, Žumberku i drugdje. Predstavljali smo Žumberak i Hrvatsku u Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Vojvodini i u BiH i bili uvijek dobro primljeni.

Danas KUD broji 60 aktivnih članova, zbor je dobio muške članove, uvedena je uz tamburašku i plesna sekcija. Vode ih Martin Mužak i gosp.Marko Končar. Probe se održavaju ponedjeljkom od 17 do 19 sati u dvorani Doma za stare osobe Trešnjvka na Trgu S.Penkale 1.

Glavni problem Društva je pomanjkanje mlađih članova, jer pomlađivanje uz sadašnju stariju iskusnu populaciju, osigurava opstanak i budućnost.


KONTAKT:
Predsjednica društva: Biserka Kablar
Mobitel: 091/ 502 6703
e-mail: bkablar@net.amis.hr

Tajnica društva: Slavica Belšak
e-mail: slavica.belsak@gmail.com

Voditelj: Martin Mužak

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.