KUD "ZORA", Adamovec

KUD "Zora", Adamovec osnovano je 1920. godine kao "Tamburaško društvo Zora" i s manjim prekidima djeluje do danas. Djelatnost Društva obuhvaća čuvanje i njegovanje glazbene tradicije i narodnih običaja Sesvetskog prigorja.

Specifičnost tamburaškog ansambla Društva je u tome što muzicira na tamburama najstarijeg i originalnog hrvatskog dvoglasnog sustava kojeg je pred kraj 19. st. usavršio Milutin pl. Farkaš pa se on još i popularno zove "Farkašev sustav" ili jednostavno "Farkaševe tambure". Valja napomenuti da je ovaj tip tambura u Hrvatskoj gotovo sasvim izumro tako da u Hrvatskoj djeluju još svega dva do tri slična ansambla (sustav tambura razvijao se tako da je Farkašev sustav nadomješten Jankovićevim i tzv. srijemskim sustavom).

Posebne su akustične karakteristike Farkaševih tambura: visoki i prodorni, upravo biserni tonovi bisernica, tamni i zagasiti tonovi bračeva, topli i sjetni tonovi čela, čitava paleta tonova bugarija te zaobljeni i mrmoreći ton berde. Sve to stopljeno u jednostavne i vedre harmonije, čini zvuk takvog ansambla posve specifičnim i neponovljivim.

Repertoar "Zore" u skladu je s mogućnostima izvođenja na već spomenutim instrumentima. Sastoji se od ograničenog izbora (četrdesetak!) što pjesama, polki, valcera i koračnica koje su se predajom sačuvale u našem kraju.

KUD "Zora" čuva to blago, prezentira javnosti a u svoje članstvo uključuje i mlađe osobe kako bi se ta tradicija nastavila. O vrijednosti ovog kulturnog blaga svjedoči i podatak da je Institut za folkoristiku u svoju ediciju originalnog glazbenog izričaja među dvadesetak primjera iz cijele Hrvatske uključio čak dvije naše snimke!

Najveći dio svog repertoara "Zora" je 2009. snimila za programske potrebe Hrvatskog radija, I. programa Radio Zagreba.

U poslijednje vrijeme "Zora" nastupa u svojim originalnim nošnjama koje su rekonstruirane prema fotografiji ansambla iz 1920. godine uz stručnu pomoć Posudione narodnih nošnji iz Zagreba.

"Zora" Adamovec ima ansambl od 11 svirača i pjevača te još 30 ostalih članova koji su angažirani oko očuvanja narodnih običaja te njihove prezentacije.

Izvođački ansambl čine:

Djelujući u Adamovcu, rodnom mjestu pjesnika Dragutina Domjanića, Društvo se u svojem radu i pristupu glazbenoj baštini uvijek nastoji držati njegove poruke: "...Če siromak sem, vse drugom bum dal, popevke i srce i ne bu mi žal".


KONTAKT:
KUD "Zora" Adamovec
M. Gupca 29
10363 Belovar, Hrvatska

Telefon +385 1 2042 943

WEB adresa: adamovec.hr/organizacije/kud-zora

Predsjednik društva: Ivan Šikić
Mobitel 095 591 96 27
e-mail: ivansikic@net.hr

Umjetnički voditelj ansambla: Ivan Zenko

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.