KUD "VRHOVJE ŽUPE DUBRANEC"

Danas ovo kulturno umjetničko društvo broji oko 70 aktivnih i veliki broj podupirajućih članova. Svoje aktivnosti ostvaruje kroz pet sekcija: dječja folklorna, odrasla folklorna, tamburaške sekcije za odrasle i za djecu te izvorna pjevačka skupina.

KUD je do sada uspješno ostvario 184 nastupa. Tradicionalno sa svim svojim sekcijama, na smotrama folklornih amatera Grada Zagreba, na Susretima naroda i kultura u Mariji Bistrici, Petrijevačkim žetvenim svečanostima i na Đakovačkim vezovima. KUD je gostovao u Češkoj i Mađarskoj.

Kulturno umjetničko društvo "Vrhovje" župe Dubranec nosi ime područja na kojem djeluje i župa kojoj pripada. Vrhovje je bregovit dio vjekovne Plemenite općine turopoljske, naziv što se zadržao do današnjih dana (Montes S. Catherniae). Obuhvaća središnji dio Vukomeričkih gorica s najvišim vrhom – Žeridovka. Bogatstvo šuma jedna je od značajki Vrhovja. Posebna osobitost su njegove drvene kapelice – turopoljske ljepotice i barokni biser Vrhovja – župna crkva Majke Božje Snježne u Dubrancu. U arhitektonsko bogatoj povijesti nastanka ove crkve ističe se i činjenica da je na konačnoj obnovi vanjskog izgleda ove crkve radio glasoviti njemački arhitekt 19. stoljeća, Herman Bolle, obnovitelj i graditelj zagrebačke katedrale i mirogojskih arkada.

Djelatnost KUD-a Vrhovje Župe Dubranec odvija se u vrlo osebujnim okolnostima. To se očituje u samoupravnoj razdijeljenosti župe Dubranec na dio koji pripada Gradu Zagrebu i dio koji pripada zagrebačkoj županiji, u kojoj su grad Velika Gorica, Pisarovina.

Sjedište je Kulturno umjetničkog društva u Dragonošcu, naselju Vrhovja, gradske četvrti Brezovica grada Zagreba u čijem se, novoobnovljenom Domu kulture odvijaju sve aktivnosti KUD-a.

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.