KUD "PRIGORSKI ZDENEC", Vidovec

Kulturno umjetničko društvo "Prigorski zdenec" iz Vidovca osnovano je 2007. godine. Cilj mu je očuvanje i njegovanje hrvatske kulturne baštine, kako prigorskog kraja tako i ostalih krajeva lijepe naše te prenošenje običaja i tradicije na mlade naraštaje. Cilj društva je također i promocija mjesta Vidovca i običaja koje su naslijedili od svojih djedova i baka. KUD "Prigorski zdenec" broji 70-tak članova i djeluje šest sekcija:

Društvo je ostvarilo mnogobrojne nastupe u Hrvatskoj, sudjelovalo na Smotrama folklornog stvaralaštva, mnogim manifestacijama u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj Županiji, Međunarodnoj smotri dječjeg folklora. Gostovali su u Češkoj, Mađarskoj, Francuskoj, BIH, ugostili skupinu iz Češke i Francuske. Svako ljeto gosti su KUD-a Zlatna luka iz Sukošana. Prijatelji su s KUD-om "Golubica" iz Grabovca u Baranji, mjestu u kojem žive potomci mještana koji su iselili iz Vidovca nakon 2. svjet. rata.

Ponosni su što imaju i suradnju sa Gradiščanskim Hrvatima iz Koljnofa u Mađarskoj.

Organizatori su manifestacije "Dani Vidovca", koja se održava uzastopno od 2011. godine povodom blagdana Sv.Vida u lipnju. Tom prilikom ugošćuju brojne folklorne skupine i priređuju izložbe starina autohtonog porijekla iz Vidovca, drvenih predmeta, igračaka i pletenih košara. U Vidovcu je bila prva tvornica igračaka na području bivše države, a o tome je Etnografski muzej postavio izložbu od studenog 2012. godine do svibnja 2013. godine.

Također su organizatori manifestacije "Advent u Vidovcu" tijekom prosinca sa živim jaslicama i "Božićnom pričom", gdje članovi KUD-a izvode prigodni igrokaz. To je jedinstveni događaj u okolici Zagreba gdje se prikazuje kako se slavio Božić u doba naših baka i djedova.

U KUD-u "Prigorski zdenec" ima mnogo kreativnih ljudi koji svojim radom doprinose promicanju običaja i stoljetne tradicije svog kraja iGrada Zagreba. Djelovanje KUD-a utječe na kulturnu osviještenost u mjestu i okolici, što je vidljivo iz broja članova koji se iz godine u godinu povećava, naročito mladi i djeca. Društvo na nastupima dobiva sve bolje komentare, a sumještani su počeliviše cijeniti ono što imamo od kulturne ostavštine naših predaka.


Voditelji sekcija:
KONTAKT:
Kulturno umjetničko društvo "PRIGORSKI ZDENEC"
Bidrovečka cesta 30, Podsljeme
10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: snjezana.komusar@posta.hr

Predsjednica društva: Snježana Komušar
Mobitel: 098/734-103
e-mail: snjezana.komusar@posta.hr

Dopredsjednik društva: Danijel Komušar
Mobitel: 098/955-5561
e-mail: danijel.komusar@hotmail.com

Tajnica društva: Ljiljana Zlatić
Mobitel: 098/775-82
e-mail: ljiljana.zlatic007@gmail.com

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.