KUD "PRESLICA"

U listopadu 2001. godine osnovano je Kulturno umjetničko društvo " Preslica" Blato-Zagreb. Naselje Blato smjestilo se južno od Jadranske avenije, nasuprot bolnice u izgradnji. U naselju Blato nije bilo nikakvih sadržaja koji bi se mogli ponuditi mladima u slobodno vrijeme, već se i za najmanje aktivnosti moralo ići preko Save, u gradsko središte.

KUD "Preslica" od samog početka broji preko stotinjak članova raspoređenih u osam skupina:

Sudjelovanjem u radu našega Društva želimo mlade maknuti s ulice, pružiti im šansu da svoju energiju, ideje i slobodno vrijeme utroše u pozitivnom usmjerenju. Uz druženje mladi će upoznati naše narodne običaje, glazbu i bogatu narodnu baštinu, a ujedno ćemo reći NE svim ovisnostima koje danas prijete mladima. Iako djelujemo nepunih pet godina postigli smo zavidne rezultate na mnogim poljima; plesnom i pjevačkom izrazu, ali i u organiziranju mnogih manifestacija i realizaciji novih projekata u folklornom i kulturnom životu grada Zagreba.

Od samog početka djelovanja Društvo sustavno djeluje na skupljanju originalnih narodnih nošnji Blata i okolice i oćuvanju narodnih običaja ovog kraj. Možemo se pohvaliti sa otkupljenim narodnim nošnjama muzejske vrijednosti, a u etno radionici članice Društva same izrađuju dijelove nošnji (replike) po uzoru na originale i to kapice, oglavlja, nakit,… Za scenu smo priredili običaj "Blatske svadbe" i "Božićne običaje".

Velika pažnja posvećuje se radu sa dječjim skupinama i skupini mladih. Osim rada na pjevačkom i plesnom izražaju članovi tih skupina zajednički posjećuju koncerte drugih folklornih ansambala, etno revije, etno radionice, izložbe,...

Organiziramo i humanitarne akcije kada naši članovi posjećuju djecu u domovima za nezbrinutu djecu, bolnicama i na taj način ih navikavamo da pomognu onima kojima je to potrebno. Repertoar dječjeg ansambla obuhvaća dječje igre s pjevanjem iz Međimurja, Slavonije, Turopolja, pjesme i plesove iz Turopolja, Murtera, Hrvatskog zagorja, Polače,...
Voditeljica svih dječjih skupina je gđica. Ivana Radačić koja i radi koreografije prilagođene dobi djece u svakoj sekciji.

Izvorna skupina (odrasli) na svom repertoaru ima pjesme i plesove Blata i okolice, Slavonije i otoka Ugljana. Voditelj izvorne skupine je g. Stjepan Perko koji radi i koreografije za tu skupinu.

Ženska vokalna skupina njeguje pjesme užeg zavičaja, ali i čitave Hrvatske. Voditelj vokalne skupine, ali i cijelokupnog pjevanja je g. Krešo Maračić.

Prateći tamburaški sastav osim pratnje svih skupina KUD-a "Preslica" u svojim samostalnim nastupima pokazuje bogatstvo hrvatske folklorne glazbe, a mali početnici u tamburaškoj sekciji upoznaju prve note i tonove na tamburama. Voditelj sviranja KUD-a "Preslica" je g. Nikola Tuškan.

Umjetničko vodstvo KUD-a "Preslica" Blato-Zagreb:

Voditelji plesa: Ivana Radačić – dječje skupine / Stjepan Perko – izvorna skupina
Voditelj pjevanja: Krešo Maračić
Voditeljica početne tamburaške grupe: Martina Mišetić
Voditelj odrasle taburaške grupe: Nikola Tuškan
Predsjednica KUD-a "Preslica": gđa. Nada Tuškan

KONTAKT:
Kulturno umjetničko društvo "PRESLICA", BLATO - ZAGREB
Karlovačka cesta 66
10020 Zagreb, Hrvatska

WEB adresa: www.kud-preslica.hr

Telefon / telefax: +385 01/652 75 88
Mobitel: 098/21 94 25
e-mail: kontakt@kud-preslica.hr

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.