KUD "ORAČ", Mala mlaka

Hrvatsko pjevačko i tamburaško društvo "Orač" osnovano je 1919. godine u Maloj Mlaki, zaslugom tajnika Petra Fiolića. Prvi predsjednik bio je Šimun Fiolić. Društvo se u početku sastojalo od mješovitog pjevačkog zbora i tamburaša. Godine 1924. Pokrovitelj je postao Stjepan Radić, ugledni književnik i političar. Društvo je postizalo najzapaženije uspjehe pod Radićevim pokroviteljstvom i sa zborovođom Petrom Harapinom.

Od 1935. pa do 1936. zbor je vodio značajni hrvatski skladatelj Ivan Brkanović. Društvo je surađivalo sa sličnim turopoljskim društvima iz Lomnice, Kurilovca, Sv. Klare, Stupnika, Brezovice a nastupalo je u Velikoj Gorici i Zagrebu. Društvo kao takvo djelovalo je do početka Drugog svjetskog rata, kad je prestalo s radom. Zapise o "Oraču" nalazimo u "Povijest Turopolja" Emilija Laszowskog, "Turopoljskim vjekopisima" (grupa autora) i u drugim povijesnim izdanjima.

KUD "Orač" je obnovljen 1995. godine na poticaj mr. Bože Biškupića i skupine zaljubljenika u malomlačku kulturnu tradiciju.

Danas "Orač" posjeduje svoje narodne nošnje i tamburaške instrumente, a u KUD-u uspješno djeluju slijedeće sekcije:

U "Oraču" nastupaju članovi različitih naraštaja koji čuvaju Turopoljsku i Hrvatsku kulturnu baštinu.

U KUD-u je aktivna i etno radionica koju vode umjetnički nadareni članovi našeg društva.

U organizaciji KUD-a održavaju se različite kulturne priredbe u Maloj Mlaki: Obilježavanje Jurjeva, Ljeto u Maloj Mlaki, Malomlačke jeseni, Malolmlački fašnik, Božićni koncert itd. "Orač" je do sad nastupao u Turopolju, Zagrebu, na 43. Đakovačkim vezovima, u Češkoj i Mađarskoj. Ostvarena je suradnja sa mnogobrojnim društvima: KUD-om "Čiče" iz Novog Čiča, KUD-om "Sveti Rok" Brežani, Pjevačkim društvom "Turopoljke", KUD-om Velika Mlaka, HPD "Kučani" iz Kuča, KUD "Sunja" iz Sunje, KUD "Radinje" iz Siča, KUD "Prelog" iz Preloga i dr.

KUD "Orač" član je ZAFAZ-a, te njegovi članovi i članice sudjeluju na mnogim vrijednim radionicama i seminarima u organizaciji istog udruženja.

Surađujemo i s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, a u sklopu te suradnje nastupali smo na Dan grada Zagreba na više lokacija (Trg bana Josipa Jelačića, ispred Katedrale, na Cvjetnom trgu, na Dolcu itd.)


KONTAKT:
KUD "Orač"
Malomlačka 91, Mala Mlaka
10020 Novi Zagreb, Hrvatska

WEB adresa: www.kud-orac.hr

Predsjednik društva: Ivan Mateša
Mobitel: 095 880 5855

Dopredsjednik društva: Klara Knok
Mobitel: 091 543 6152

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.