KUD "MLADI PRIGORCI", Žerjavinec"

Kulturno umjetničko društvo "Mladi Prigorci Žerjavinec" osnovano je 1980. godine u mjestu Žerjavinec, općina Sesvete u neposrednoj okolici Zagreba, na inicijativu tadašnjeg aktiva žena Žerjavinca. Prva predsjednica društva je bila Zora Munjaković. Društvo je krenulo djelovati s dječjom folklornom sekcijom i tamburašima. Naročito je vrijedno iz tog vremena istaknuti da je u okviru aktivnosti KUD-a provedeno etnološko terensko istraživanje pjesama i običaja Žerjavinca i bliže okolice, sa željom da se sačuva dio naše autentičnosti. Zapisane su i sačuvane melodije, pjesme i plesovi našega kraja na temelju kazivanja i sjećanja starih mužikaša i mještana, prikupljene su originalne nošnje i rekviziti za koreografiju. Tako je nastala koreografija i uprizorenje Žerjavinečke svadbe, muzičku obradu je priredio i prilagodio Josip Pustički što je kasnije bilo temelj i poticaj drugima za koreografije Sesvetskog Prigorja. Od tada s ponosom i uspjehom KUD Mladi Prigorci predstavlja plesove i običaje sesvetskog i žerjavinečkog Prigorja ali i konstantno proširuje svoj repertoar koreografijama iz svih dijelova Hrvatske. Nakon stanke tijekom Domovinskog rata, 2008. godine društvo se ponovno vraća svojem djelovanju i nastupima, na čelu s predsjednikom Zvonimirom Zmišom.

Pod stručnim vodstvom voditelja i koreografa 'Mladi Prigorci' redovito nastupaju na Smotri folklornih amatera grada Zagreba, na kojoj su naši članovi nastupali i na završnoj večeri. Osim na smotri, nastupamo i uvijek se rado odazivamo na manifestacije koje se odvijaju u našem neposrednom susjedstvu, ali rado gostujemo i u drugim krajevima Hrvatske. Neke naše tradicionalne manifestacije koje se društvo trudi organizirati, ovisno o mogućnostima, su božićni koncert i Antunovo u Žerjavincu. Božićni koncert održava se u župnoj crkvi u Soblincu, i njime želimo predstaviti tradicionalne božićne napjeve iz cijele Hrvatske, kao i susjednih zemalja. Osim u našoj župnoj crkvi, s božićnim koncertom gostujemo i u crkvama u gradu Zagrebu (crkva sv. Petra, crkva u Voltinom naselju, te u Vukomercu i Sesvetama). Na dan proslave sv. Antuna društvo sudjeluje u organizaciji svečanog misnog slavlja (pjevane mise uz pratnju tamburaškog orkestra) i procesije s kipom, nakon čega priredimo nastup s gostima ili izložbu starina.

Društvo broji 50- ak članova, aktivnih u nekoliko sekcija: tamburaška sekcija, dječja i odrasla folklorna sekcija, te zbor. Cilj društva je promicati običaje, pjesme i plesove našeg kraja, ali i cijele naše domovine, kao i običaje Hrvata izvan Hrvatske. Želimo predstaviti našu folklornu baštinu i običaje kao nešto što nije dosadno i zastarjelo, već kao nešto zanimljivo i bogato, uz što se možete zabaviti i nešto naučiti.


KONTAKT:
KUD "MLADI PRIGORCI", Žerjavinec"
Gajeva 27, Žerjavinec
10360 Sesvete
Hrvatska

e-mail: mladi.prigorci@gmail.com

Predsjednica društva: Iva Šikuten

Dopredsjednica društva: Vesna Šestak

Tajnica: Željka Poljak Bertol

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.