KUD "Kustošija"

KUD "Kustošija" jedno od najstarijih kulturno umjetničkih društava u Zagrebu pa i Hrvatskoj. Daleke 1920. godine su umni muževi Kustošije na čelu s gosp. Leom Milerom osnovali pjevačko društvo Grmošćica u Kustošiji o čemu postoji fizički dokaz: štap na čijem je vrhu lira kao znak društva, a na štapu su grbovi donatora. Od tada je društvo djelovalo pod raznim imenima (KUD 1. Maj) do danas.

Najviše smo ponosni na organizaciju festivala kajkavske poezije i lirike "Kaj – Kustošija" koji se održava redovito već 26 godina. Najviše zasluga za nastanak festivala ima gospodin Branko Premrlić koji je kao predsjednik KUD-a Kustošija, uz pomoć još nekih Kustošijanaca, organizirao prvi festival "Kaj – Kustošija 1992." Održavanje tog festivala preraslo je u tradiciju koja uvelike doprinosi očuvanju kajkavske tradicije u gradu Zagrebu. Na festivalu su nastupala mnoga velika imena hrvatske estrade kao npr. Zvonko Špišić, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Ivica Pepelko, Rajko Suhodolčan, Ivan Benc i t.d. Koliko smo upoznati u gradu Zagrebu ne postoji slična manifestacija na amaterskoj bazi pa je ovo djelovanje vrlo važno za održavanje i njegovanje naše izvorne kulture i običaja.

Pored festivala svaki zadnji četvrtak u mjesecu organiziramo kulturno umjetničku tribinu četvrtkom popularni KUTRIČ. To je večer poezije i glazbe u što su ukljušena i djeca O.Š. Kustošija i povremeno i djeca Dječjeg vrtića Petar Pan.

Naglasak u radu je na suradnji s ostalim udrugama i KUD-ovima na očuvanju domačeg kajkavskog izričaja i domaće starogradske, narodne i sakralne glazbe što ne znači da se ne bavimo ozbiljnom, kazališnom i filmskom glazbom.

Pored nastupa na smotrama ZAFAZ-a i Zagrebačkih glazbenih amatera organiziramo koncerte u crkvama, domovima za starije osobe te nastupamo na ostalim manifestacijama koje organiziraju razne udruge i turističke zajednice

Dosadašnji umjetnički voditelji (dirigenti) ženskog pjevačkog zbora KUD-a Kustošija: gđa. Tamara Dagen, gsp. Ivica Knežević, gsp. Vladimir Marković, gsp. Nenad Petković, prof. Mladen Katanić, prof. Zlatan Sindičić, a od 12. mj. 2016. godine ženski pjevački zbor itamburaše KUD-a Kustošija vodi gsp. Željko Topolovac.

Danas KUD Kustošija broji 36 članova.


KONTAKT:
KUD "Kustošija"

e-mail: kudkustosija@gmail.com

Osoba za kontakt: Željko Topolovac
Mobitel: 092/123-7462

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.