KUD "KLAS", Podsused

Kulturno-umjetničko društvo "Klas" iz Podsuseda je neprofitna udruga građana predana očuvanju tradicijske kulture svih krajeva Hrvatske te njegovanju kulturno-umjetničkog amaterizma.

Cilj KUD-a je očuvanje i prezentacija narodnih običaja, pjesama i plesova iz cijele naše domovine, te razvoj osjećaja poštovanja prema tradicijskoj baštini, posebice kod mlađih naraštaja.

Začeci današnjeg KUD-a "Klas" iz Podsuseda sežu u davnu 1930. godinu kada je u Podsusedu, tadašnjem selu, a današnjem najzapadnijem dijelu Zagreba, postojalo društvo Sokol koje se sastojalo od pjevačkog zbora te tamburaške i folklorne sekcije.

Današnji se KUD "Klas" na kulturnoj sceni folklornog amaterizma pojavljuje 1984. godine te uz smanjeno djelovanje tijekom 90-tih godina, posebice za vrijeme Domovinskog rata, djeluje do danas. Glavnina sadašnjeg sastava djeluje od 2009. godine i nastavlja sa njegovanjem tradicijskih običaja podsusedskog kraja i cijele Hrvatske.

KUD "Klas" je redoviti sudionik kulturnih događanja u Podsusedu, a sudjelovao je na više manifestacija i smotri folklora u zagrebačkom kraju i širom Hrvatske.

Vrijedi istaknuti da je KUD "Klas" tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća u svom repertoaru imao mnoštvo pjesama i plesova iz različitih krajeve bivše države – prigorski plesovi, podravski svati, Posavina, Pokuplje, Zagorje, Slavonija, Baranja, bunjevački plesovi, Međimurje, Lika, Vrlika, splitski plesovi, mađarski plesovi, Vranje, Šumadija, Slovenija, Šopsko Oro, Makedonija. Osim mnoštva koreografija, zapažena je i suradnja sa Radom Šerbeđijom u njegovim predstavama u zagrebačkom Studentskom centru i kazalištu "Kerempuh" te Martinom Sagnerom-Dudekom i Smiljkom Bencet-Regicom. Zapažena gostovanja KUD ima u Švedskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Italiji. KUD "Klas" sudjeluje na otvaranju i zatvaranju "Univerzijade" u Zagrebu 1987. godine.

Uzlazna putanja KUD-a "Klas" je prekinuta 1991. godine kada starija folklorna sekcija prestaje sa radom zbog odlaska muških članova na bojište. Do 2009. godine u KUD-u djeluju samo mlađa folklorna sekcija i glazbena sekcija koje su očuvale kontinuitet djelovanja KUD-a kroz te "krizne" godine.

KUD "Klas" se svojim radom i zalaganje svih članova pokušava vratiti na stazu uspjeha iz prethodnih vremena. U današnje doba sve to ide puno sporije i manjim koracima, ali ide prema naprijed. Stručno vodstvo je garancija za kvalitetan razvoj plesača i svirača što se vidi i u konstantnom povećavanju broja članova KUD-a iz godine u godinu, a naročito kod mlađih generacija.

Danas KUD "Klas" okuplja 100-ak aktivnih članova svih uzrasta i profesija i djeluje kroz pet sekcije:

Folkloraši uz pratnju tamburaša imaju u programu više koreografija iz cijele Hrvatske. Muški vokalni ansambl KUD-a "Klas" iz Podsuseda započeo je sa svojim djelovanjem krajem 2011. godine i do sada su već imali nekoliko zapaženih nastupa. Od prosinca 2012. godine školski folklor OŠ bana Josipa Jelačića iz Podsuseda postaje dio KUD-a "Klas" te u istom djeluje kao Pomladak KUD-a sa dvije grupe – mlađom i starijom. Od jeseni 2014. godine KUD ima i svoju vlastitu tamburašku školu gdje djeca djeluju kroz Dječju tamburašku sekciju.

Svake godine KUD "Klas" organizira godišnji koncert "Ponovo zajedno" na kojem su gosti KUD-ovi iz Zagreba i drugih krajeva Hrvatske. Ovim koncertom KUD "Klas" se želi predstaviti svim prijateljima i građanima Podsuseda i okolice jednim jedinstvenim poklonom za dušu i srce. Mjesto je to gdje se predstavljaju sve sekcije KUD-a - od najmlađih do najstarijih - i zajedno sa dragim nam gostima, pjesmom i plesom trgamo od zaborava izvorne običaje našeg kraja i naše nam Domovine.

O umjetničkom programu KUD-a "Klas" brine Programsko vijeće koje čine svi stručni voditelji, predstavnici sekcija i Upravnog odbora KUD-a.


KONTAKT:
Kulturno – umjetničko društvo „KLAS“, Podsused
Dvoriček 2
10090 Zagreb, Hrvatska

e-mail:kudklas@gmail.com
http://www.kudklas.hr
FaceBook

Predsjednik društva: Reno Glažar
Mobitel: 098 / 469 298
e-mail: rglazar@radin.hr

Tajnik: Ivan Lukić
Mobitel: 091 / 503 1818
e-mail: ivan.lukic74@gmail.com

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.