KUD "KAŠINA"

Kulturno-umjetničko društvo Kašina s kraćim prekidima djeluje od 1976. godine, te je 2016. godine, svečano obilježena 40. obljetnica osnutka Društva.

Godine 2011. na inicijativu mještana, posebice mladih, Društvo je u osvježenom sastavu započelo s aktivnim društvenim i kulturnim djelovanjem u lokalnoj zajednici. Društvo ukupno broji 70 aktivnih članova koji se redovito okupljaju u tamburaškoj, plesačkoj i pjevačkoj sekciji, a po prvi puta u povijesti KUD-a, godine 2013., osnovana je sekcija tamburaškog pomlatka te dječja folklorna skupina. Godine 2017., oformljena je i veteranska folklorna skupina.

Plesačka sekcija i dječja sekcija njeguju i čuvaju hrvatsku kulturnu baštinu izvodeći pjesme i plesove različitih plesnih zona Hrvatske. Redovito nastupaju na Smotri folklornih amatera grada Zagreba kao i na kulturno-umjetničkim manifestacijama u Zagrebu i okolici.

Tamburaška sekcija izvanredan je tamburaški orkestar koji prati nastupe folklorne, pjevačke te dječje sekcije ali izvodi i samostalni program sastavljen od izvornih i skladanih narodnih pjesama iz cijelog svijeta. Pod vodstvom prof. Vice Zirduma redovito nastupa na Natjecanju glazbenih sastava ZAFAZ-a "To bu za dušu blaženi lek" te se može pohvaliti osvojenim prvim mjestom na istoimenom natjecanju 2018. godine. Godine 2016., tamburaški orkestar prvi puta je nastupio na Međunarodnom festivalu Hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku te redovito svake godine sudjeluje na tom festivalu. Orkestar se može pohvaliti sa osvojene tri zlatne plakete (2017., 2018. i 2019.), te jednom srebrnom plaketom (2016.)

KUD Kašina redovito organizira godišnji Božićni koncert te manifestaciju Proslava Sv. Petra i Pavla, zaštitnika župe Kašina. U sklopu manifestacije, svake godine, organizira se smotra odraslih folklornih skupina, smotra dječjeg folklora te izložba starina i domaćih tradicionalnih proizvoda.
Od 2018. godine, tamburaški orkestar organizator je festivala "Tambura u srcu Prigorja" koji se odvija u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla te na kojem nastupaju tamburaški orkestri iz Hrvatske i okolnih zemalja.

KONTAKT:
Kulturno umjetničko društvo "KAŠINA"
Cesta Ivana Mažuranića 47
10362 Kašina, Hrvatska
e-mail: info@kud-kasina.hr

Predsjednik društva: Josip Rac
Mobitel: 098/1816-670

Dopredsjednici društva: Laura Buntak i Miljenko Bertović

Tajnik društva: Tomislav Rac

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.