KUD "HORVATI"

KUD "Horvati" počeo je s radom u rujnu 1979. godine, te je službeno registriran kao udruga građana u studenome 1980. godine. Od tada pa do danas KUD neprekidno radi.

U svojoj bogatoj povijesti ostvarili smo preko 800 nastupa u zemlji i inozemstvu. U Hrvatskoj smo sudjelovali gotovo na svim manifestacijama i smotrama, a od inozemstva možemo spomenuti Bugarsku, Češku, Srbiju, Njemačku, Italiju, Makedoniju, San Marino, Bosnu i Hercegovinu.

Za svoj rad dobili smo i brojne nagrade među kojima bismo izdvojili Grand prix Međunarodnog folklornog festivala “Stara planina fest” Veliko Tarnovo, Bugarska (2001. i 2002.god.) zbog kojih smo predloženi za veliki međunarodni festival “EURO FOLK – RUSSIAN ISLAND 2004” – Moskva, 2004. (festival 18 pobjednika i nagrađenih društava europskih folklornih festivala) na kojem, nažalost, nismo sudjelovali zbog nedostatka financijskih sredstava te Medalju Grada Zagreba 2013.

KUD Horvati trenutno broji 70-ak aktivnih članova podjeljenih u 5 sekcija: Folklornu skupinu odraslu i dječju, Tamburaški sastav odrasli i dječji, te Žensku vokalnu skupinu "Klencarice". Na svom repertoaru folklorna odrasla skupina ima 17 koreografija, dječja 7, a "Klencarice" preko 200 napjeva iz svih dijelova Hrvatske. Važno je naglasiti da kontinuitet i redovitost održavanja proba, svaka sekcija dvije probe tjedno, daju vrlo dobre rezultate tako da kao društvo u cijelini uvijek imamo spremno barem dva sata programa kojeg možemo u svakom trenutku izvesti.

Prekretnica u radu društva dogodila se tamo negdje sredinom devedesetih kada smo se oslonili na vlastiti voditeljski kadar te si zacrtali jasne smjernice, da je kvaliteta, izbor programa i njegova scenska prezentacija najbitnija, naravno uz dobru atmosferu unutar samog društva. Kao društvo smo uvijek prihvaćali brojne izazove i zahtjevne projekte te smo se na taj način svrstali u red ponajboljih skupina u gradu Zagrebu, što najbolje dokazuju i brojne izvedbe na Smotri folkl. amatera grada Zagreba, kako u plesačkom tako i u vokalnom dijelu. Bitno je spomenuti da kao društvo svake godine radimo nove točke i projekte, kao što i sad radimo na postavljanju novih točaka, a to su Lastovo, Korčula, Konavle, Hrv.zagorje. Dakle svake godine imamo minimalno jednu praizvedbu. Naravno treba spomenuti da uz pojedinačne točke u svom programu imamo i dva cjelovečernja koncerta pod nazivom "Celo leto pevajuč" i "Dok sam nek sam u selu parada", a naše "Klencarice" imaju i božićni koncert "Angel je došel k nam" te koncert Marijanskih pjesama. Pokretači smo i organizatori najtecateljskog festivala folklornog pjevanja "Med sobom smo zapevale".

Iznimno smo ponosni na CD "Klencarica" - "Celo leto pevajuč" izdanog 2006. god. koji je bio u nominaciji za diskografsku naradu "Porin", te se nadamo da će jednako tako biti uspješan (odnosno još uspješniji) i CD koji je u fazi snimanja s namjerom da ga izdamo u svibnju 2015. godine kao uvod u obilježavanje 35. godišnjice rada KUD-a, za kad spremamo i naš treći samostalni cjelovečernji koncert na kojem ćemo prikazati, uz neke postojeće, i gore navedene četiri potpuno nove točke.


KONTAKT:
Hrvatsko kulturno društvo "HORVATI"
Horvaćanski trg bb, Horvati
10436 Rakov Potok, Zagreb, Hrvatska

Predsjednik društva: Gordan Maslać
Telefon: 01/65 39 166
Mobitel: 095/523 57 82
E-mail: gordanmaslac@gmail.com
E-mail: snzupancmaslac@gmail.com

Tajnica društva: Zrinka Babić
Telefon: 01/65 39 170
Mobitel: 091/92 09 442
E-mail: zrinkababic@gmail.com

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.