KUD "FRANKOPAN-REMETE"

KUD "Frankopan-Remete" osnovan je na blagdan Male Gospe, 8. rujna 1920. godine, pod nazivom Hrvatsko seljačko pjevačko društvo (HSPD) "Frankopan". U svojih gotovo sto godina KUD je bilježio mnoge uspjehe, ali i promjene unutar samog društva. Nekoliko puta se mijenjao naziv (HSPD "Frankopan", HKUD "Remete", HKD "Frankopan-Remete", KUD "Remete") da bi društvo od siječnja 1998. godine djelovalo pod imenom KUD "Frankopan-Remete".

Nakon vrlo uspješnog početka 1920. godine, društvo je do Domovinskog rata bilježilo nekoliko duljih razdoblja stagnacije. Od 1993. godine do danas KUD kontinuirano djeluje i nudi sve veći broj sekcija.

Danas KUD ima preko 100 članova od 4 do 84 godina starosti, a djeluje u nekoliko sekcija, koje vode profesionalni voditelji i pedagozi. Aktivne sekcije su: pjevački zbor, tri tamburaške skupine (mlada, srednja i starija grupa), dječji folklor, folklor, dvije ženske tamburaške skupine (starija i mlađa).

Unazad 20 godina KUD je sudjelovao na mnogim domaćim i stranim smotrama folklora, u Hrvatskoj i inozemstvu. Od domaćih manifestacija kontinuirano sudjeluje na Smotri amatera Grada Zagreba, promenadnim koncertima Zagrebačkog vremeplova i Prigorskom danu, nekoliko puta je bilo domaćin Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, te je više puta sudjelovalo na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, Voloderskim jesenima i Picokijadi.

Od inozemnih smotri ističu se turneje:

Osim što putuju "veliki", putovali su i "mali" folkloraši i tamburaši dva puta u Austriju (2004. i 2006.) i zajedno s "velikima" u Njemačku (2009).

U KUD-u se najviše njeguju običaji, pjesme i plesovi zagrebačkog prigorja, a u redovnom repertoaru su pjesme i plesovi iz Slavonije, Valpova, Međimurja, Posavine, Ražanca i bunjevačkih Hrvata.

"Svugdje je lepo, al je doma najlepše" – upravo zato KUD, ovisno o mogućnosti, svakih nekoliko godina priređuje cjelovečernji koncert u Zagrebu za svoju publiku, a svake godine na blagdan sv. Ivana, 27. prosinca Božićni koncert u Remetskoj crkvi.

Svojih 90 godina djelovanja KUD je zaokružio dvostrukim cjelovečernjim koncertima u siječnju 2011. godine u Gradskom kazalištu Komedija.

KUD "Frankopan-Remete" je do sada izdao monografiju "Remete pjevaju i plešu" povodom 80 godina djelovanja, te dva videa (DVD)– Svečani koncert povodom 80. obljetnice i Svečani koncert povodom 90 godina djelovanja.

KUD nikada nije imao svoje prostorije, te se probe odvijaju u prostorijama Mjesne samouprave i stare remetske škole na Vincu.

Sve sugrađane "male" i "velike" koji vole pjesmu, ples, vedru atmosferu i putovanja vrlo rado ćemo primiti u naše veselo društvo.

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.