HSPD "SLJEME" Šestine - Zagreb

HSPD Sljeme Šestine - Zagreb osnovano je 10.08.1895. godine, te je jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava na području grada Zagreba i Republike Hrvatske.

Šestine su tih godina bile predgrađe grada Zagreba, smještene podno zagrebačke planine Medvednice. Šestine su pravi simbol grada Zagreba, upravo radi bogate narodne umjetnosti, tradicijske kulture i običaja. Stanovnici tog područja bili su seljaci koji su se bavili radom na zemlji te time prehranjivali sebe, ali i stanovnike grada odlazeći na tržnicu Dolac, a osobitost je u Šestinskim Praljama. Bile su to žene i djevojke koje su gradsko rublje prale u hladnom potoku Kraljevcu koji prolazi kroz Šestine, te ih nosile gradskoj gospodi.

Iznimnom brigom za tekstil, bavili su se i narodnim rukotvorstvom čije proizvode danas nazivamo šestinskom narodnom nošnjom. Tako su "Šestinčanka" i "Šestinčanin" simboli grada Zagreba, a šestinska ambrela i škrlak poznati kao simboli Hrvatske i Zagreba diljem svijeta.

Kako se ne bi zaboravila narodna umjetnost i bogati običaji ovog kraja zaduženo je HSPD Sljeme Šestine - Zagreb te njegovi članovi koji već 123 godine čuvaju folklor, pjesmu, ples i nošnju u svojim srcima prenoseći toplinu i ljubav koju osjećaju na publiku i na nove naraštaje učeći ih ljubavi prema narodnoj baštini i tradiciji kao najvrednijoj ostavštini naših predaka.

Društvo trenutno broji oko 120 članova u 6 sekcija, a to su muška pjevačka sekcija, ženska pjevačka sekcija, tamburaški orkestar, sekcija šestinskih švelja i opančara za izradu narodnog rukotvorstva te dječja i odrasla folklorna skupina. Osim što svaka sekcija radi i bavi se svojim vlastitim programima, čuvajući od zaborava i narodnu umjetnost Hrvata iz drugih krajeva Hrvatske i izvan nje, sekcije se druže i rade zajedno i to kao izvorna skupina.

Umjetnički voditelji posjeduju iznimnu stručnost i profesionalnost, no što je važnije veliku ljubav prema narodnoj umjetnosti i Sljemenu, pa su tako u potpunosti Sljemenaši.

U ovih 123 godine Sljeme je ponosni dobitnik mnogobrojnih nagrada od kojih ističemo: Medalju grada Zagreba, Povelju Hrvatskog Sabora Kulture i Povelju Republike Hrvatske. Sljeme je dobitnik 1. nagrade za najbolju rekonstrukciju narodne nošnje 2016. godine pod stručnim žirijem hrvatskih etnologa i istraživača.

Sljeme je najponosnije na svoje članove, koji u doba globalizacije i nepovoljnih uvjeta za narodnu kulturu još više daju sebe u ono što vole i još većim trudom dolazi do rezultata i novih prilika za još dubljim istraživanjima k očuvanju istinske hrvatske narodne kulturne baštine.KONTAKT:
HSPD "SLJEME" Šestine - Zagreb
Mikulići 133
10000 Zagreb, Hrvatska

WEB adresa: www.hspdsljeme.hr

Predsjednica: Gordana Radiček
Mobitel: 091/7686-497
e-mail: gradicek@gmail.com

Dopredsjednik: Branko Ferina
Mobitel: 098/540-897
e-mail: brankoferina1@gmail.com

Tajnica: Dora Vuk
Telefon: 091/345-4133
e-mail: d.vuk.1803@gmail.com


Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.