HKPD "Bosiljak"

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Bosiljak, osnovano je 01. studenog 1895. godine u Čučerju i od tada aktivno djeluje, a 1896.godine društvo dobija prva pravila i ime "Bosiljak". Osnivač i prvi voditelj Bosiljka bio je učitelj Bogumil Žugec, uz potporu mjesnog župnika Franje Matošića. Svojim radom ,"Bosiljak" povezuje tri stoljeća, na uspješnom čuvanju i prezentiranju hrvatske tradicijske kulture.

Na početku Društvo djeluje kao mješoviti pjevački zbor, a osnovan je i tamburaški orkestar, čiji rad je bio tako zapažen, da su tamburaši Bosiljka 1913.-1914. snimili prvu gramofonsku ploču. Posebno uspješno razdoblje djelovanja "Bosiljka" bilo je od 1926. do 1940. godine, kad je učitelj Milan Drašković vodio Društvo. Drašković je za scenu priredio "Čučersku svadbu", splet svadbenih pjesama, plesova i običaja iz Čučerja, što i danas predstavlja najpopularniji dio programa Bosiljka.

Danas "Bosiljak" broji preko 150 aktivnih članova svih uzrasta i profesija, većinom mladih, koji rade u pet sekcija: folklor, tamburaški orkestar, mješoviti pjevački zbor,veterani te dramska sekcija. Društvo je nastupalo u mnogim mjestima diljem Hrvatske i mnogim međunarodnim folklornim festivalima u Austriji, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Poljskoj, Latviji, Portugalu, Nizozemskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Srbiji, Makedoniji te s velikim uspjeh postiglo razne nagrade i priznanja.

Rad Društva je baziran pretežno na izvornim tradicijskim pjesmama, plesovima i običajima iz Čučerja i okolice Zagreba, ali i iz drugih krajeva Hrvatske. Folklorni ansambl ima na programu više plesnih koreografija, a pjevački zbor i tamburaški orkestar, pored sudjelovanja u folklornom programu, imaju i svoj samostalni repertoar različitih skladbi.

Svi rekviziti, instrumenti i nošnje s kojima "Bosiljak" nastupa su originalne rukotvorine. Urbanizacijom prigradskih naselja među kojima je i Čučerje, širenjem glavnog grada Hrvatske Zagreba, te iz drugih razloga, tradicijskoj kulturnoj baštini prijeti opasnost nestanka. Radi toga, djelovanje Bosiljka na čuvanju i prezentiranju izvorne kulturne baštine, te prenošenjem iste na mlađe generacije, dobija sve više na značenju, što Društvo vrlo uspješno radi i u trećem stoljeću svog postojanja.


KONTAKT:
Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Bosiljak
Trg sv. Marije Čučerske 2
10040 Zagreb
Hrvatska
Telefon: 099/211-8980
e-mail: info@bosiljak-zagreb.hr
Web adresa: www.bosiljak-zagreb.hr

Predsjednik Društva: Davor Gabud
Mobitel: 099/211-8980
e-mail: davor.gabud@favorit-g.hr

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.