FIS "REMETE"

Folklorna izvorna skupina "Remete" osnovana je s ciljem njegovanja i promicanja kulturnog naslijeđa kajkavskog izričaja u riječi i pjesmi, te prenošenje istog na mlađe generacije.
Osnivačka skupština udruženja održana je 23.10.1955. god. Upis u registar udruženja građanstva sa sjedištem u Zagrebu izvršen je 04.01.1996. god. Pod registarskim brojem 2041. Tim danom Folklorna izvorna skupina "Remete" stječe svojstvo građanske pravne osobe i može početi s radom kao udruženje građana.

Danas Folklorna izvorna skupina "Remete" broji četrdesetak članova. Izvodi plesove i pjesme prigorskoga kraja. Sudjeluje u organizaciji kulturnih priredbi u Zagrebu, kao i na svim manifestacijama i natjecanjima na nivou grada. Tijekom desetogodišnjeg djelovanja skupina nastupa diljem Hrvatske u Europe. U Rumunjskoj i Mađarskoj donosi dašak domovine hrvatskim manjinama, a u Švicarskoj i Njemačkoj nastupa pred Hrvatima na privremenom radu u tim zemljama.

Primjerice, skupina je 1998. god. Pohodila Bapsku u Srijemu, kako bi ohrabrila povratnike i time pokazala svoju solidarnost s ljudima, koji su tijekom Domovinskog rata bili prognani iz svojih domova. Godine 2002. gostovala je u Iloku u suradnji "Društva Iločana i prijatelja Iloka" iz Zagreba. Tom prigodom je u Muzeju grada Iloka izvela cjelovečernji koncert prigorskih popijevki i plesova. U nedjelju je, kao gost franjevačkog samostana sv. Ivana Kapistrana prošetala u svojim živopisnim nošnjama po Iločkoj tvrđavi, u procesiji ušla u crkvu i pjevala na sv. misi.

U posjeti članovima zajednice Cenacolo skupina je u Šarengradu izvela kratak program.

Iako je ranije izvodila božićne koncerte u crkvi sv. Petra u župi Rakitje, u župi sv.Marije u Dugavama te u crkvi sv. Marije u Belcu Folklorna izvorna skupina "Remete" je godine 2002. po prvi puta priredila božićni koncert u crkvi u Remetama.

Skupina nastupa i na priredbama koje su posvećene u dobrotvorne svrhe. Rado se odaziva na pozive ustanova i udruga kako bi što više pronosila prigorske pjesme i plesove i tako pokazala svu ljepotu baštine kajkavskog izričaja prigorskog kraja.

KONTAKT:
FOLKLORNA IZVORNA SKUPINA - FIS REMETE
Vinec 1
10000 Zagreb, Hrvatska

Predsjednica društva: Nevenka Vukojević
Mobitel: 098 908 94 83
e-mail: nevenka.vukojevic@gmail.com

Podpredsjednik društva: Josip Presečan
Mobitel: 098 / 19 311 31

Tajnik: Renato Pačelat
Mobitel: 099 / 219 15 23
e-mail: rpacelat@mup.hr
e-mail: pacelat1955@gmail.com

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.