KUD HRVATSKIH ZAGORACA "MATIJA GUBEC" Zagreb

Zagorci su oduvijek voljeli svoje rodno Hrvatsko Zagorje i svoju kajkavsku "prekrasnu i dragu domaću riječ" (D. Domjanić).

Oduvijek su željeli imati svoje društvo u kojem bi tu ljubav nesputano iskazivali i osmišljeno njegovali. U toj se želji jedna grupa entuzijasta sastala davne 1930. godine u Praškoj 6 i tu – s nekolicinom svojih prijatelja iz drugih krajeva "Lijepa naše", koji su živjeli u Zagrebu – osnovala DRUŠTVO HRVATSKIH ZAGORACA.
Za prvog predsjednika izabrali su profesora dr. Dragutina Pečaka i prihvatili Pravila u kojima je pisalo da je "...svrha Društva njegovati kajkavsku riječ, knjigu, pjesme i društveni život Hrvatskih Zagoraca svuda gdje žive".

Društvo se je 1931.godine preselilo na Kaptol 27, u kaptolsku zgradu. Tu je utemeljen pjevački zbor i tamburaški orkestar kojima je ravnao dirigent Stjepan Bezuh. Za vrijeme II. svjetskog rata Društvo je prestalo s radom i mirovalo je do 1945. kad je obnovljeno u Ilici 21, Zagreb. Predsjednici Društva u to vrijeme su bili Vjekoslav Broz, a poslije njega književnik Gustav Krklec. Za to vrijeme Društvo je razvilo zapaženu izdavačku djelatnost. Ono je u svojoj sekciji "Biblioteka" izdalo 15 knjiga pjesama, rasprava, putopisa i proze, kao i 23 godišta Zagorskog kolendara, odnosno Zagorskog godišnjaka. Glavni urednici tih izdanja bili su Branko Svoboda, ujedno i autor knjiga Vinogradske kurije i kleti i dr. Ivo Ladika, autor knjige Humoreske, a u dva navrata i predsjednik Društva. Zagorski kolendar i Zagorski godišnjak nadilazili su po svojoj kvaliteti uobičajene standarde edicija takvih vrsta, što nije nikakvo čudo jer su priloge za te edicije pisali, pored ostalih, Gustav Krklec, Slavko Kolar, Vjekoslav Majer, Milivoj Slaviček i mnogi drugi poznati pisci i javni radnici. Koncem 70-ih izdavačka djelatnost je počela jenjavati, da bi se početkom 80-ih ugasila.

Dugo bi trajalo da se opišu sve aktivnosti Društva – pjevačkog zbora, tamburaškog orkestra, dramske i folklorne sekcije u pedesetim, šezdesetim i sedamdesetim godinama. Dovoljno je, možda, reći da je dramska sekcija sa svojim predstavama dva puta nastupila i u zagrebačkom HNK-u. Pjevački zbor i veliki tamburaški orkestar, kojima su ravnali skladatelji i dirigenti Petar Kutnjak i Jakob Armano, nastupali su i u kazalištima (u Zagrebačkom dramskom kazalištu "Gavella" pjevački je zbor fragmentarno izveo operu Ive Lhotke Kalinskog Matija Gubec).Nastupali su i na gradskim trgovima, te u domovima umirovljenika, kod prijateljskih društava "Preloški dečki" u Prelogu, "Golub" u Bjelovaru, "Donja Stubica" u istoimenom mjestu i t.d.

U novije vrijeme pjevački zbor Društva sudjeluje na svim smotrama Zagrebačkih glazbenih amatera, a od 2003. i na susretima Društava "Matija Gubec" u zemlji i inozemstvu.

Mogli bi ovdje spomenuti i neke zapažene dirigente – Zorana Juranića, Vinka Glasnovića, Tončija Bilića, također i neke istaknute soliste, bas-baritone Marijana Habulana i Velimira Hržana, tenore Dragu Bukova i Dubravka Slavića, sopranistice Nadu Šurbek i Mariju (Micu) Glavačević, te ženski duet – sopranisticu Mariju Henč i altisticu Blanku Miklaušić.

Trenutno u Društvu djeluju mješoviti pjevački zbor, kojim ravna David Ropac, magistar glazbene pedagogije i instrumentalni sastav.


KONTAKT:
KUD Hrvatskih Zagoraca Matija Gubec Zagreb
Lavoslava Ružičke 26
10000 Zagreb

Predsjednica društva: Ana Stanković
Mobitel: 091 / 9459 685

Tajnica društva: Jelena Zečić
Mobitel: 091 / 6601 851
e-mail: jelena.zecic@gmail.com

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.