FA SKUD "IVAN GORAN KOVAČIĆ"

Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" osnovan je 1948. godine kao jedna od prvih sekcija istoimenog Studentskog kulturno umjetničkog društva (neprofitne kulturne institucije), a pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Ansambl u okviru Društva djeluje s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije. Generacije ''Goranovaca'' su postepeno afirmirale vlastiti identitet u širokom polju hrvatske kulture, paralelno održavajući ljubav prema tamburaškoj svirci, plesu i pjesmi kao i nošnjama naših starih.

Identitet Ansambla kroz ove godine srastao je s identitetom Zagreba, posebice zagrebačke Opatovine, a već 65 godina "Goranovci" su nezaobilazni akteri zagrebačkih urbanih legendi, ali i stvarnih događaja, a gotovo je nezamislivo da jedan Zagrepčanin ne zna za "Goranovce s Opatovine".

Vjeran poštovanju narodne svirke, pjesme i plesa, već od prvih dana postojanja, Ansambl je polako stvarao cjelovit opus koreografiranih hrvatskih plesova koji je plod rada naših istraživača folklorne tradicije diljem Hrvatske. Tako danas Goranovci izvode folklorne plesove i pjesme:

Zagorja, Prigorja, Posavine, Moslavine, Međimurja, Podravine, Turopolja, Slavonije, Baranje, Istre, Like, Dalmacije (splitski plesovi, korčulanski plesovi, dubrovački plesovi), Dalmatinske Zagore, bačkih Hrvata – Bunjevaca, mađarskih Hrvata, gradišćanskih Hrvata.

Ansambl je sa svojim repertoarom sudjelovao na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj, a predstavio se Hrvatima i strancima u većini zemalja Europe, zatim u SAD-u, Kini, Kanadi, Brazilu, Venezueli, Peruu, Novom Zelandu, Australiji i Izraelu.

Veliko bogatstvo ansambla, kojim se naročito ponosimo, predstavlja i 550 kompleta narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, dijelom originalnih, a dijelom rekonstruiranih, od kojih se neke procjenjuju kao muzejska vrijednost. Ovaj bogati fond plod je, ponovno, dugogodišnjeg rada naših istraživača na terenu, gdje su brižljivo birani i otkupljivani dijelovi nošnji, a koje su potom generacije Goranovaca čuvale, održavale i obnavljale.

Danas Ansambl djeluje pod vodstvom vrsnih folklornih stručnjaka, a broji oko 80 članova – plesača, pjevača, tamburaša – većinom studenata iz cijele Hrvatske. Uistinu možemo reći da je ovaj ansambl jedan od najkvalitetnijih ansambala te vrste u Hrvatskoj. Izvrsnost Ansambla potvrđuju i brojna nacionalna i internacionalna priznanja i nagrade, iako Goranovcima najveće priznanje i radost predstavljaju prilike u kojima mogu pokazati svoju plesnu i pjevačku folklornu virtuoznost.

Rad Ansambla prepoznat je u domovini i inozemstvu te potvrđen kroz mnogobrojna priznanja i nagrade. Veoma se ponosimo POSEBNOM REKTOROVOM NAGRADOM za dvostruki nosač zvuka izdan u godini obilježavanja 60. obljetnice djelovanja Društva, a koji je nominiran za nagradu PORIN (2008.) u kategoriji na najbolji album folklorne glazbe. Dvostruku nominaciju za nagradu PORIN (2010.) zaslužena je nosačem zvuka marijanskih hodočasničkih pjesama "O, mila Majko nebeska" i to u kategoriji za najbolji album duhovne glazbe te u kategoriji za najbolju folklornu izvedbu s pjesmom "O, Marijo, bolne duše likarjo". Ansambl je dobitnik i brojnih ZLATNIH PLAKETA osvojenih na raznim smotrama kao što su natjecanje hrvatske vokalne tradicijske glazbe na Festivalu pjevačkih zborova u Zagrebu, Glazbene svečanosti „Lipanjski zvuci“ u Petrinji, natjecanju zborova u organizaciji Narodnog sveučilišta Sesvete te raznih natjecanja tamburaških orkestara. Tamburaški orkestar bio je predstavnik Hrvatske na projektu „Licitarsko srce“ u Bruxellesu.
Ansambl se posebno ponosi i suradnjom s Gradskim kazalištem Komedija u kazališnim predstavama glazbene igre "Đerdan" Jakova Gotovca te u predstavi "Narodil se mladi kralj", veselom božićnom prikazanju s pjesmom i kolom autora Vida Baloga.
Pripremljen je i izveden niz koncerata hrvatskih tradicijskih božićnih napjeva „Oj, Betleme, Betleme“, a 2016. godine izdan je istoimeni nosač zvuka koji je bio nominiran za nagradu Porin.
U povodu obilježavanja 65. obljetnice rada, Ansamblu je dodijeljena Medalja Grada Zagreba.


Vodstvo ansambla:
KONTAKT:
Studentsko kulturno umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić"
Opatovina 11
10040 Zagreb
Hrvatska

WEB adresa: www.igk.hr

Telefon: 01/4813-321
Telefax: 01/4813-320
Mobitel: 098/475 271

Predsjednik društva: Danijel Vukobrat
Telefon: +385 01/4813-321
Mobitel: 098/360-066
e-mail: igk.uprava@gmail.com

Tajnik društva: Tomislav Kosovec
Telefon: +385 01/4813-321
e-mail: info@igk.hr

Prijem stranaka:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK
    13:00 - 17:00
  • ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.