TO "GAJ", Savski gaj

Tamburaški orkestar Kulturno-umjetničkog društva "Gaj" iz Zagreba stariji je od Društva kojemu pripada kao jedna od njegovih sekcija. Njegovi začeci sežu u školsku godinu 1986./'87. kada u zagrebačkoj Osnovnoj školi "Braća Horvat" (danas Osnovna škola "Savski Gaj") profesor glazbene kulture Ljudevit Adamek, u sklopu izvannastavnih aktivnosti, započinje podučavati tamburu i osniva Tamburaški orkestar. Od 1995. godine Orkestar djeluje kao sekcija novoosnovanog Tamburaško-pjevačkog društva "Gaj". U jesen 1999. na inicijativu Programa "Zagreb te zove" za socijalnu prevenciju djece i mladeži Grada Zagreba, Orkestar postaje temelj nastanku Kulturno-umjetničkog društva "Gaj" u sklopu kojega djeluje i danas. Uz Orkestar, u KUD-u djeluju još i tamburaški podmladak te početnička tamburaška sekcija. Tamburaški orkestar svojim je djelovanjem postigao veoma zapažene uspjehe na mnogim koncertima i nastupima u zemlji i inozemstvu. Stekao je ugled vrsnog ansambla s jasno profiliranim repertoarom i dobio visoke ocjene glazbenih stručnjaka na festivalima i glazbenim susretima.

Posebno se ističu srebrna i deset zlatnih plaketa "Tambura Paje Kolarića" osvojenih na Festivalima hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku. Također treba istaknuti nagradu "Josip Andrić" Hrvatskog društva skladatelja koju je Orkestar dobio 2008. godine za najbolju praizvedbu na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku (praizvedba Vu 'noj crnoj gori skladatelja Josipa Magdića). Na 19. državnim susretima tamburaških orkestara u Ogulinu 2012., Orkestar je osvojio drugu nagradu. Ova, 2013. godina, predstavlja povijesnu prekretnicu u postojanju ansambla zbog uspjeha na čak dva prestižna međunarodna festivalska natjecanja.

U svibnju 2013. Orkestar sudjeluje na IX. međunarodnom festivalu slavenske kulture u Moskvi gdje izvodi Varijacije Emila Cossetta i Valcer iz Jazz suite br. 2 Dmitrija Šostakoviča za koje je proglašen visokim laureatom druge razine. U lipnju iste godine na Međunarodnom glazbenom festivalu u Beču predstavlja Suitu iz starog Zagreba Adalberta Markovića te Odu radosti iz 9. simfonije Ludwiga van Beethovena za koje osvaja drugu nagradu. Nastavljajući taj uspješni niz, 5. listopada 2013., Orkestar trijumfira na 20. susretima hrvatskih tamburaških orkestara u Dugome Selu kao nositelj Nagrade Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. Radilo se o opusu Varijacije Emila Cossetta koji su mladi glazbenici izveli prema izvornom skladateljevom rukopisu.

Posljednjih godina Tamburaški orkestar aktivno surađuje s uglednim hrvatskim vokalnim i instrumentalnim umjetnicima kao što su pijanistica Katarina Krpan, violinist Anđelko Krpan te vokalni solisti Lidija Horvat Dunjko, Miroslav Živković, Vera Svoboda i Božidar Brajković. Umjetničkom ugledu Orkestra pridonosi hrvatski repertoar i izvedbe opusa istaknutih skladatelja koncertne tamburaške glazbe – Adalberta Markovića, akademika Brune Bjelinskog, akademika Igora Kuljerića, akademika Lovre Županovića, Tomislava Uhlika, Josipa Magdića, Pere Gotovca, Emila Cossetta, Tihomila Vidošića, Josipa Kaplana, Nikše Njirića, Julija Njikoša, dr. Huberta Pettana, Josipa Stojanovića, Zdravka Šljivca, dr. Josipa Andrića i mnogih drugih. Orkestar je od 2011. nositelj velikog umjetničkog bienalnog projekta "Glazbeni memorijal Adalbert Marković", koji se održava u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske te Ureda za kulturu Grada Zagreba, a od 2012. i Glazbenog memorijala Julije Njikoš, također u Zagrebu.

Utemeljitelj i umjetnički voditelj Orkestra od njegova osnivanja bio je prof. Ljudevit Adamek, a od 2009. godine vodi ga dirigent Krešimir Račić, dugogodišnji član i korepetitor Tamburaškog orkestra.

KONTAKT:
KUD "GAJ" - TO "GAJ"
Nehruov trg 17
10020 Zagreb, Hrvatska

e-mail: uprava@kud-gaj.hr

Kontakt osoba: Krešimir Račić
Mobitel: 091 / 5312 663

Radno vrijeme ureda:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK i SRIJEDA
    13:00 - 17:00
  • UTORAK i ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.