HSPD "SLJEME" Šestine - Zagreb

HRVATSKO SELJAČKO PJEVAČKO DRUŠTVO „SLJEME“ ŠESTINE-ZAGREB osnovano je 10. kolovoza 1895. godine. Društvo ima 200 aktivnih članova u šest sekcija a to su muški i ženski zbor, folklorna sekcija odrsle, dolklorna sekcija za djecu - dvije dobne skupine i tamburaška u tri dobne skupine i sekcija za izradu narodnih nošnji "Šestinske švelje i opančari". Više od pola članstva čine djeca.

Postigli smo zavidne rezultate na mnogim poljima: plesnom, pjevačkom, tamburaškom i očuvanju baštine našeg kraja.

Na našim turnejama obišli smo svaki kutak naše domovine i Europe, a tamburaši su nam putovali i do Japana. Odazivamo se na sve događaje koje organizira Grad, Turistička zajednica, druga društva, političke i crkvene zajednice.

Snimili smo na nekoliko koncerata na VHS i DVD, izdali CD sa božićnim pjesmama, bogato ilustriranu monografiju povodom 115. obljetnice. Organiziramo razne manifestacije poput Šestinskog dana, Prigorskog dana i samostalne izložbe sekcije "Šestinske švelje i opančari", u zemlji i inozemstvu. Na truneje smo putovali sa svim prijevoznim sredstvima od kočija do avijona. Na našim turnejama obišli smo svaki kutak naše zemlje. U našoj dugoj povijesti zabilježili smo brojne nastupe, gostovanja i koncerte. Najstarije daleko putovanje je bilo 1928. godine bili smo u Češkoj na sveslavenkom zboru. Tako smo nastupali i u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Francuskoj, Italiji, Slovačkoj, Bugarskoj, Bosni, Sloveniji, a tamburaši su nam 1974. godine sa izaslanstvom grada Zagreba putovali u Japan.

Među brojnim priznanjima koje smo dobili posebno smo ponosni na dva značajna odličja, koja smo dobili je Povelja Hrvatkskog sabora kulture, Medalja grada Zagreba i Povelja Republike Hrvatske za osobite zasluge i izniman doprinos u očuvanju kulturne baštine i tradicije šestinskog kraja.


KONTAKT:
HSPD "SLJEME" Šestine - Zagreb
Mikulići 133
10000 Zagreb, Hrvatska

WEB adresa: www.hspdsljeme.hr

Predsjednik: Gordana Radiček
Mobitel: 091/7686-497

Tajnica: Đurđica Horvat
Telefon: 091/2116-438

Radno vrijeme ureda:

Maksimirska 51a

  • PONEDJELJAK i SRIJEDA
    13:00 - 17:00
  • UTORAK i ČETVRTAK
    09:00 - 13:00

Tehnička podrška:

  • © ZAFAZ - Zagreb, 2014.